De eerste Derbystar bal werd geproduceerd in 1963, door een kleine lederfabriek in Goch (in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen). Het bedrijf was tot dat moment gespecialiseerd in andere lederen producten, zoals zadels voor de paardensport, maar voegde in 1963 kwalitatieve voetballen aan het assortiment toe. Met veel zorg was net zo lang voorwerk verricht totdat de perfecte ronding van het leer was bereikt. Revolutionair was de balconstructie met 32 panels, uitgevonden door een van de oprichters van Derbystar. Tot op dat moment bestonden ballen uit 18 panels. De nieuwe structuur, van 20 zeshoeken en 12 vijfhoeken, scoorde veel beter op voorspelbaarheid, betrouwbaarheid en perfect vluchtgedrag.
Vanaf de eerste dag stond dus innovatie en topkwaliteit voorop. Zo kwam ook de naam Derbystar tot stand: ‘Derby’ verwijst naar de roots van het bedrijf in de paardensport en ‘Star’ staat voor kwaliteit. Binnen enkele jaren was de productie van voetballen zodanig gegroeid dat het onafhankelijke bedrijf Derbystar werd opgericht. In de late jaren ’70 was Derbystar een van de eerste producenten die synthetisch PU-materiaal ging gebruiken in plaats van het beroemde leer. Dit was destijds een absolute revolutie en bleek meerdere voordelen te hebben. Zo absorbeert PU-materiaal, in tegenstelling tot leer, geen water en wordt daardoor niet zwaarder bij nat weer.Derbystar was op dat moment al een autoriteit in de voetbalwereld. Na samenwerkingen met diverse topclubs, werd Derbystar vanaf seizoen 1979 de officiële wedstrijdbal van de Duitse Bundesliga. De oude grootmeester van het Duitse voetbal, Hennes Weisweiler, sprak toen de legendarische woorden over ons merk: "De ballen zijn niet alleen rond, ze komen ook tot leven."
Een van onze klassieke ballen, de Brillant APS, werd door het Instituut voor Gezondheids- en Sportwetenschappen aan de Universiteit van Tsukuba (Japan) in een windtunnel getest. Het resultaat van deze test laat zien dat de Brilliant APS betere aerodynamische eigenschappen heeft dan elke andere bal op de markt. De klassieke constructie van 32 panels zorgt ervoor dat de bal in een later stadium van de vlucht gevoelig wordt voor luchtweerstand. Dit resulteert in een hogere, langdurige snelheid met een gelijkmatige vlucht. De bal is dus voor de spelers beter in te schatten. Het is precies waar Derbystar bekend om staat: de perfecte vluchteigenschappen en het optimale stuitervermogen, dankzij de cruciale eigenschappen die schuilen achter het design.
Vandaag de dag spelen topclubs in diverse landen met Derbystar kwaliteitsballen. Niet alleen de bekende eerste elftallen, maar ook vele jeugdopleidingen en amateurteams. In Nederland is Derbystar de officiële wedstrijdbal van de Eredivisie, Jupiler League, Tweede en Derde Divisie. Bovendien is Derbystar marktleider in amateurvoetbal. In 2012 bereikte Derbystar wereldwijd een historisch cijfer: voor het eerst in de lange bedrijfsgeschiedenis werden er meer dan 1 miljoen ballen in een jaar verkocht.